"Taas ne sikailee..."

Kärkikamppailu Hakametsässä on ohitse ja paikallinen kissapeto poistui kaukalosta kaksi pistettä rikkaampana kuin stadilainen serkkunsa. Pelissä otettiin myös miehestä mittaa ilman hanskoja. Tämä tuntuu olevan joidenkin mielestä täyttä sikailua, etenkin kun punapaitainen viime keväänä Suomen Mestaruuden valloittanut yhdistelmä harrastaa sitä.
Itse olen ihmetellyt tätä pointtia: tappeluita, jossa kaksi pelaajaa voivat rehellisesti ottaa vastuun siihen johtaneista tekosista, paheksutaan yhtä paljon (tai joissain tapauksissa tuntuu että jopa enemmän) kuin mailalla ronkkimista, huitomisia tai taklauksia laidan vieressä? Em. tempuista kun voi olla seurauksena pitkiä loukkaantumisia ja pahimmassa tapauksessa peliura päättyminen kun taas 'myllyssä' selvitään pintanaarmuilla.
Liigalla näyttää olevan samanlainen suhtautuminen näihin: esimerkkinä rumaksi menneestä joulukuisesta paikallismatsista Jere Karalahti ja Trevor Doyle saivat kolme ottelun pelikiellot.
Syyt olivat kuitenkin varsin erilaiset: Doyle vastasi Jani Ritan haasteeseen tiputtamalla hanskat, itse tappelu jäi kuitenkin lyhyeksi tuomareiden tultua väliin. Karalahti puolestaan matkalla jäähyaitioon löi törkeästi poikittaisella mailalla Rami Alankoa niskaan. Jukka Hirsimäen tuomioiden mukaan tapahtumat olivat samanarvosia, monet kuitenkin kuten minä, näkivät tilanteen toisin.
NHL:ssä kovempien pelaajien yksi rooli on toimia lähinnä pelotteena antaen siten taitopelaajien pelata omalla tasollaan ilman että heitä tarkoitusellisesti yritettäisiin teloa pois kaukaloista tai että joku itsestään liikoja luuleva alkaisi kovistelemaan heitä. Edmontonin 80-luvun mahtivuosina joukkueen jauhelihaosastosta vastasivat Dave Semenko ja Marty McSorley, Winnipegiin Teemu Selänteen taustatueksi hankittiin Tie Domi ja Kris King, Detroitin kokoonpanosta löytyvät Joey Kocur...
IFK:ta on jo Carl Brewerin ajoista lähtien pidetty pohjois-amerikkalaisella pelityylillä pelaavana joukkueena. Viime kausina Jarmo Kekäläisen manageroimana IFK on yrittänyt nostaa tätä profiiliaan hankkimalla fyysisiä pelaajia jotka taklaavat monelta joukkueelta tutun 'aktiivisen mailahärinnän' sijaan, jota joka syksy ollaan kitkemässä pois mutta merkittäviä tuloksia en ole havainnut peleissä. Sen sijaan ainakin katsomoon puhtaan näköisiä taklauksia tuomarit tuntuvat syynäävän erittäin tarkasti.
Kuten viime kaudella vastustajat tietävät mihin lähtevät jos alkavat rikkomaan IFK:n tähtiä kun edetään kohti SM-liigan ratkaisupelejä. Sama toimi silloin myös toisinpäin: playoffeissa Ässät laittoi Jari Levosen hiillostamaan Bob Halkidis ulos pelistä. Bobby 133 runkosarjan jäähyminuutista huolimatta ei tosipelien ollessa kyseessä lähtenyt mukaan ja näin Levonen löysi vain itsensä boksista.
Tiedän että SM-liiga ei ole monessakaan suhteessa niinkuin NHL. Mutta kuitenkin sieltäpäin hamutaan kuitenkin koko ajan vaikutteita. Voisi kysyä että miksi vain lähinnä näissä vähemmän tärkeissä asioissa (mm. AllStars-tapahtuma, liigan peliohjelman hajottaminen lähes jokaiselle viikonpäivälle). Miksei siis myös saman tien suhteessa kahvapeliin ja tappeluihin. Kahden päätuomarin kokeileminen on minusta varsin positiivnen homma jo.
Sillä kuitenkin niin kauan kun jääkiekossa on kontaktipeli sallittua, tunteet jossain vaiheessa kuohahtelevat yli ja hanskauksia syntyy. En näe vain syytä miksi liigan ja median taholta näitä ollaan niin jyrkästi tuomittu. Joku voi ottaa esiin edellä mainutun IFK-Jokerit-pelin. Aivan, siinä homma meni pahasti yli, mutta loppu olisi varmasti ollut erilainen mikäli päätuomari Seppo Mäkelä olisi ollut tasollaan. Ehkä NHL:n, jossa homma on viime kausina mennyt enemmän tuon suojelun sijaan pelkäksi yleisön viihdyttämiseksi, 5 minuutin jäähyt tappelusta eivät olisi Suomeen oikea ratkaisu, mutta omasta mielestäni pelirangaistus ilman sen kummempia jatkotoimenpiteitä olisi aivan sopiva ratkaisu pienestä lämminhenkisestä yhteenotosta. Tarkkailkaapa IFK:n nk. sikojen Tom Laaksosen, Toni Mäkiahon ja Jarkko Ruudun, kunhan pääsee takaisin kaukaloihin, mailankäyttöä verrattuna Nils Ekmanin, A-P Bergin tai Yves Racinen vastaavaan, mitä se sikailu taas tarkoittikaan...

- MT

PS: En tiedä kertooko jo tämänpäiväinen SM-liigan päätös jättää Ilves-pelistä Tom Laaksonen ja Kimmo Kuhta ilman lisärangaistuksia jonkinasteisesta linjanmuutoksesta, toivottavasti.


Takaisin kolumnisivulle