HIFK - Ilves

Grande Finale: Perinteikkäät kissapedot vastakkain

Se hetki alkaa olla käsillä jota noin vuoden verran ollaan hartaasti odotelteltu. Ennen kauden alkua piti olla selvää minkä joukkueen kaulaan kirkkaimmat mitalit pujotetaan. Ns. asiantuntijoiden harmiksi jääkiekko-ottelut edelleen ratkaistaan edelleen pelaamalla, ei pelkästään kokoonpanoja tuijottamalla.
Vastakkain loppunäytöksessä ovat kaksi todella perinteikkäistä seuraa, jotka ovat kuitenkin viime vuosina kärsineet nälkävuosista menestyksen suhteen. IFK:n edellinen mestaruus on viidentoista vuoden takaa ja Ilveksellä vuodelta -85. IFK on edellisen kerran esiintynyt finaaleissa -86 kun taas Ilves 90-luvun alussa häviten alkavalle TPS-dynastialle. Lievä shokki koettiin muutama vuosi sitten kun Tampereen perinteikäs peto ahdistettiin pelaamaan jopa SM-liigakarsinnassa asti. Vladimir Jursinov Jr:n johdolla Ilveksessä ollaan tehty määrätietoista työtä joka takaa sen että kausi on tänä vuonna jatkunut näin pitkään.
Ilves aloitti kauden todella vasvasti ja hallitsi liigaa aina joulutaukoon asti jolloin kone alkoi hieman yskähdellä. Huhuttiin että samoihin aikoihin JYPistä siirtyneellä Robert Burakovskyllä olisi tekemistä asian kanssa. "Burran" mainehan ei ole niitä kaikkein siisteimpiä. Tuskinpa, niin ahekeraan tahtiin on Brurakovski sytyttänyt punalamppua tampelaisille. 19 osumaa runkosarjassa, 7 playoffseissa puhuvat omaa kieltään. Myös muuten Ilveksen ulkomaalaishankinnat ovat onnistuneet hyvin: Peter Larsson voitti toisena ulkomaalaisena kautta aikoijen runkosarjan pistepörssin, myös JYPistä siirtynyt Håkan Åhlund on näkymättömän työn lisäksi nakutellut myös pisteitä ja kanadalainen Allan Measures on löytänyt uralleen uuden nosteen. Pakki Measures kantoi pitkään syksyllä jopa Ilveksen kultakypärää. Toinen vertynyt "vanhus" on Raimo Helminen, jonka otteet riittivät jopa Naganon olympiajoukkueeseen asti.
Sen sijaan voidaan kystä että riittääkö Ilveksen hyökkäysketjujen syvyys? Ykköskenttä on liigan eliittiä, kakkonenkin lähes huippuluokkaa, mutta sitten? IFK on ainakin tällä saralla himpun verran edellä.
Puolustuksen materiaalista löytyy myös selvä ero: Ilveksen ykkösmiehiä (ja toki koko liigankin) ovat Measures ja Mikko Haapakoski. Kauden komeetta Pasi Puistola on esittänyt vakuuttavia otteita, tosin se kuuluisa playoff-kokemus puuttuu. Jyväskylästa lähtöisin oleva SM-liigan pisin pelaaja Veli-Pekka Hård on luotettava liigajyrä. Erona JYPin aikoihin on se että nykyään V-P:llä on sentään voimaakin. Kovuudesta pakistossa vastaavat Sami Karjalainen ja Timo Willman. Willman on tosin lähinnä saavuttanut vain liigan pelle-poliisin arvonimen. Kaveri on aina kovistelemassa muita muttei ole ikinä liigassa tiputtanut hanskoja vaan ollut jo siinä vaiheessa luikkimassa vihtoaitioon. Syksyllä arvostellessaan SM-liigan tuomaritoimintaa Raimo Summanen tokaisi että "Willman ansaitisi jäähyn joka vaihdossa" viitaten miehen mailan heiluttamiseen. Lausunto oli tietenkin kiihdyksissä annettu, mutta on siellä taustalla osa totuuttakin.
Veskariosaltoilla nähdään liigan huiput: Ilveksen Vesa Toskala on ollut iso tekijä Ilveksen tappiottomassa playoff-jyräämisessä. Myös IFK:lle Toskalan pelit ovat tuoneet lisää kylmiä hikikarpaloita joukkueiden kohtaamisissa. Veskun esityksen on myös varmasti merkattu Aravirran kirjoissa Sveitsin MM-kisojen suhteen. Toskalan yksi huono puoli on kiivas luonne, joka kuohahti esiin semifinaaleissakin. On mielenkiintoista nähdä ajaako IFK tarkoituksella kunnolla Toskalan "syliin" yrittäen saada tämä pelirytmiä sekaisin.
Sen sijaan koko IFK-aikansa erittäin luotettavasti torjunut Tim Thomas ei vielä playoffeissa ole joutunut tosi testiin (toisin kuin Toskala). Nyt sellainen on tulossa. Maalivahdit näyttelvät tässä(kin) sarjassa suurta roolia kun katsotaan minnepäin Kanada Malja menee.
IFK ei saanut Ilvekseltä kuin yhden pisteen runkosarjassa, pelit olivat tasaisia (viimeinen oli pitkään IFK:n hallussa) mutta loppujen lopuksi Toskala oli se viimeinen niitti joka takasi pisteiden matkaavan Tampereelle. Mutta kuten IFK:n aikaisempienkin sarjojen kanssa olen todennut runkosarjan peleille ei pidä antaa mitään arvoa enää. Nyt pelataan Suomn Mestaruudesta: molemmat Kissapedot sitä kovasti hamuavat, mutta kumpi ratkaisevasti enemmän? Se ratkaistaan jäällä. -MT

Teknisten vaikeuksien takia ennakko tuli sivuille pahasti jälkijunassa, pahoittelen!


Takaisin kolumnisivulle